top of page
Zoeken

Wat is beter? Een houten of kunststof snijplank?

Bijgewerkt op: 22 jun. 2023

Het antwoord is een houten snijplank. Sommige houtsoorten hebben van nature een antibacteriële werking.


Dertig jaar geleden werden houten planken in ijltempo vervangen door kunststof (polyethyleen) planken, omdat die hygiënischer zouden zijn. Helaas, na onderzoek in de jaren negentig bleken houten planken toch hygiënischer dan kunststof planken.

Bacteriën, zoals salmonella, die zich eenmaal in de snijsporen hebben gesetteld, overleven in kunststof veel langer dan in hout. Zolang u die snijsporen in de kunststof plank niet helemaal droog kunt krijgen na de afwas (en dat kunt u niet, omdat de theedoek niet in de snijsporen komt), blijven de leefomstandigheden voor bacteriën prima in orde om zich snel te vermenigvuldigen. Dat kan je zelfs zien als je een gebruikte kunststof snijplank bekijkt.


Bacteriën hebben veel minder kans in een houten snijplank omdat de snijsporen in hout open gaan als u de plank wast en daarmee veel meer bacteriën worden verwijderd dan uit kunststof. Na de afwas trekken de snijsporen in het hout weer dicht en worden de bacteriën ingesloten. De bacteriën gaan gaan in de dichtgetrokken snijsporen dood, omdat het restvocht snel verdwijnt en het hout de stof tannine loslaat. Tannine is een stof dat in het hout zit en dit heeft een bacterieremmende werking.


Bovendien ververst hout zichzelf steeds weer tijdens gebruik. Tijdens snijden (en afwassen) laten minuscule houtdeeltjes redelijk snel los, zodat er nieuw schoon hout tevoorschijn komt. Uw lichaam kan hier prima tegen, het hout is snel afgebroken en verteerd.

Kunststof daarentegen mag geen deeltjes loslaten.


Kijk eens naar ons assortiment in snijplanken.


10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page