top of page
Zoeken

Waarom zit er een gleuf in een snijplank?

Bijgewerkt op: 22 jun. 2023

De functie van de gleuf in een snijplank


In de keuken vinden we allerlei handige keukengereedschappen en accessoires die ons helpen bij het bereiden van maaltijden. Een van die alledaagse maar vaak over het hoofd geziene items is de snijplank. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom er een gleuf in een snijplank zit. In dit blog gaan we dieper in op de redenen achter de aanwezigheid van deze gleuf en ontdekken we waarom het een onmisbaar kenmerk is geworden voor elke serieuze keuken.

  1. Veiligheid staat voorop: Een van de belangrijkste redenen waarom er een gleuf in een snijplank zit, is veiligheid. Deze gleuf fungeert als een opvangbakje voor sappen en vloeistoffen die vrijkomen tijdens het snijden van voedsel, zoals vlees, fruit of groenten. Het voorkomt dat deze sappen zich verspreiden over het werkoppervlak, waardoor het risico op uitglijden en letsel wordt verminderd.

  2. Minder rommel en gemakkelijk schoonmaken: De gleuf helpt ook bij het verminderen van rommel op het aanrecht. Door de opvang van sappen en vocht blijft het werkoppervlak van de snijplank schoon en vrij van onnodige rotzooi. Het schoonmaken van de snijplank wordt hierdoor ook veel gemakkelijker, omdat je simpelweg de sappen kunt weggieten of afspoelen in de gootsteen.

  3. Efficiënte voedselbereiding: De gleuf in de snijplank biedt ook voordelen op het gebied van efficiëntie. Wanneer je bijvoorbeeld vlees snijdt en het sap wordt opgevangen in de gleuf, kun je gemakkelijk de gesneden stukken vlees verplaatsen zonder dat ze in contact komen met de sappen. Dit helpt bij het behouden van de hygiëne en voorkomt dat het vlees in zijn eigen vocht blijft liggen, waardoor het malser blijft.

  4. Multifunctionaliteit: Naast het opvangen van sappen kan de gleuf in de snijplank ook dienen als een handige hulp bij het overbrengen van gesneden ingrediënten naar een ander kookgerei, zoals een pan of kom. Je kunt de snijplank voorzichtig kantelen en de ingrediënten glijden gemakkelijk vanuit de gleuf naar hun bestemming, zonder morsen of knoeien.

  5. Duurzaamheid en bescherming: De gleuf in de snijplank draagt ook bij aan de duurzaamheid en levensduur van het keukengereedschap. Doordat het sap en vocht worden opgevangen in de gleuf, wordt voorkomen dat het in het hout van de snijplank dringt. Dit minimaliseert het risico op vochtgerelateerde schade, zoals kromtrekken of splijten van de plank, en verlengt daarmee de levensduur van de snijplank.

Conclusie: De aanwezigheid van een gleuf in een snijplank is geen toevalligheid. Het dient verschillende doeleinden die allemaal gericht zijn op veiligheid, gemak en efficiëntie in de keuken. De gleuf helpt bij het opvangen van sappen, minimaliseert rommel, vergemakkelijkt het schoonmaken, biedt een efficiënte voedselbereiding, en beschermt de duurzaamheid van de snijplank. Dus de volgende keer dat je een snijplank gebruikt en die gleuf opmerkt, kun je waarderen hoe dit eenvoudige kenmerk een groot verschil maakt in je kookervaring. Zorg dat u na het gebruik de snijplank goed afwast voor dat u iets anders gaat snijden. Daarmee voorkomt u kruisbesmettingen. Ook wanneer u klaar bent met het snijden raden we u aan om de snijplank goed af te spoelen met extra aandacht voor de gleuven. Dit kan met een sopje of alleen met lauw water en een sponsje. De plank kunt u het beste even afdrogen en staand laten na drogen. Niets is zo vervelend als een snijplank die nét te klein is waardoor u niet lekker kunt snijden of de gleuf te snel is gevuld met sappen. Dus gun jezelf de ruimte en koop een plank die voldoende oppervlakte biedt om lekker aan het werk te gaan. Wil je er zeker van zijn dat de plank groot genoeg is? Plaats het mes dat je wilt gebruiken diagonaal over de snijplank: als de lengte van het mes langer is dan de snijplank, dan is het beter om een grotere snijplank te pakken.

13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page